perjantai 5. marraskuuta 2010

Edullinen ompelukone

Seuraa ompelukonepropagandaa:


Hyvä ja edullinen ompelukone on ainakin Husqvarna 6370. Omani on valmistettu vuonna 1981 ja itse ostin sen käytettynä ompelukoneliikkeestä vuonna 2006. Maksoi 130 erkkiä ja takuuta koneelle tuli vuosi (vai olikohan kaksi?). Jos konetta vaihtaa kalliimpaan saa yleensä ainakin ostohinnan välistä pois. Tiedän kun pöljyyksissäni vaihdoin ensimmäisen huskuni keskihintaiseen Evaan kun ajattelin että uusi on varmaan parempi. Ei ollut. Onneksi 6370:a on hyvin saatavilla. Evasta sai tuskin lainkaan hyvitystä.


 Kone on pääosin metallia, painoa ruhtinaalliset 10 kiloa. Siinä on kuulemma yksi muoviosa joka aikanaan kuluu käytössä ja tekee sen ettei kone ompele enää kuin suoraa. Osan voi vaihtaa, varaosia on saatavilla ja osa maksaa noin 20 rahaa. Koneen huolto maksoi viimeksi 75 rahaa ja huoltotöille sai vuoden takuun. Minun ompelumäärilläni (satunnaisesti innostuva harrastelija, kuitenkin enemmän kuin ne yhdet verhon päärmeet per vuosi) näyttäisi huoltoväliksi muodostuvan 2-3 vuotta.


Ompeleita on vakiona nämä yläpuolella kuvassa näkyvät 12 hyötyommelta sekä suoraommel, siksakki, kolmipistesiksakki ja napinläpi. Hyötyompeleita vaihdetaan koneen takana olevaan koloon asetettavilla kiekoilla. Jokaisella kiekolla on neljä ommelta. Kiekkoja on saatavana enemmänkin sillä Husqvarnalla on toinen samantyyppinen malli jossa on enemmän koristeompleita ja kiekkoja aina H-kirjaimeen asti (H on aakkosten.. kahdeksas kirjain ja neljä kertaa kahdeksan on... yhteensä 32 ommelvaihtoehtoa :). Ja kuka oikeesti käyttää niitä joidenkin koneiden tsiljoonaa eri ommelta. No ehkä joku. Mutta aika moni ei.
Ne toisen mallin kiekot käy siis tähänkin ja itse hankin viime huollon yhteydessä tuon G:n. En oo kyllä vielä käyttäny. Koneessa on myös mitä mainioin hidastusvaihdetoiminto joka on tälläisen häslääjän pelastus kun pitää koristetikata tai ommella muuten erityisen tarkasti. En tiedä onko hidastusvaihde miten yleinen ompelukoneissa?
Mitähän muuta? Minulla ei ole merkittävästi kokemusta muista ompelukoneista mutta sanoisin että syöttäjissä on kohtuullisesti poveria ja kaikki normi säädöt kuten piston pituus ja leveys, paininjalan puristus ja langankireys tietty löytyy ja on ihan helpot käyttää vaikkei kosketusnäyttöä olekaan :P


 Käyttöohjekirja on näin ihqusti lähes retro ja hyvin yksityiskohtainen. Ompelukoneet ovat tietysti myös makuasia. Minun käsiini tämä on ollut justiinsa passeli työkalu. Eihän se itsekseen ommella hurista mutta tekee jämptisti sen mitä pyydetään. Toimintoja on ollut minun tarpeisiini aivan riittävästi ja kaikkia en ole edes käyttänyt. Jos ompelu ei suju, syy on monesti siinä etten ole viitsinyt testata koetilkulla säätöjä kohdalleen ( vakiosyntini...). Ja välillä kone on huollettava, ei ne uudetkaan vehkeet ilman sitä kauaa pelitä.

Jo parissa liikkeessä on myyjän ilme suorastaan kirkastunut koneen nähtyään ja innostuvat kehumaan miten nämä "ovat lähes ikuisia, aina voi korjata ja taas käy kuin tanssi". Tietysti voi olla vähän epäilyttävää jos työkseen ompelukoneita korjaava on kovin mieltynyt johonkin malliin (pitääkö niitä korjata niin usein?). Mutta jos sama tyyppi huokaa surullisena miten "niiden uusien sadan euron koneiden ostajat eivät saa kuin murhetta kotiinsa" voi ensimmäisen kommentin lienee tulkita positiiviseksi. Itse olen oppinut ensimmäiset kirosanani 2-vuotiaana seuratessani vierestä äitini ompelusessioita. Luulin ihan tosissani että ommellessa kuuluu noitua hurjasti. Jä äidillä ei siis ollut tätä Husqvarnaa. (Jos äitini lukee tämän se jupisee nyt itsekseen että kirosi koska minä hypin jalkasäätimen päällä.)


Jos siis olet hankkimassa ompelukonetta kun "pitäis ne verhot päärmätä ja voishan sitä jotain pientä sitten ommella kun se kone olis... kun siinä Strömsössäkin se ompelijatyttö näyttää niin pätevältä ja sillä on niin hyvin hoidetut kädetkin..." mutta et raaski sijoittaa hintavaan uuteen koneeseen niin siinä tapauksessa harkitse ihmeessä myös käytetyn ostamista tai sen äidin/anopin/mummon vanhan koneen huollattamista. Sujuvien ompeluhetkien ja kestävän kehityksen nimissä.
Maailmanrauhaa en lupaa.

14 kommenttia:

 1. Tuo on niin TOTTA! Mullakin on anopilta saatu 10kiloa painava kone, huollatin sitä keväällä ja liikkeessä sain hirmuisia ylistyssanoja koneestani, kuinka se on niin paljo parempi kun mikään uusi. :D Nuo Evat on pahimmasta päästä, hajoavat heti.. :P Mun koneen huolto maksoi 65e, takuuta en kyllä sille saanut kun puoli vuotta. Saumuri tarvis kans huollattaa jossain vaiheessa kun löytyis rahat siihen.

  VastaaPoista
 2. Mä olin aivan äimänkäkenä kun luin joltain keskustelupalstalta että joidenkin halpakoneiden alla pitää pöydällä käyttää retkipatjanpalaa koska ne pomppii ommellassa niin paljon. Varmaankin tosi nautinnollista käyttää sellasta konetta :D En halua edes kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Hei, minulla on ihan samanlainen kone! Sillä haulla löysinkin blogiisi..
  Kauniita neuleita sinulla!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kehuista :)
  Oletko Diina mitä mieltä koneestasi?

  VastaaPoista
 5. On se hyvä, että olet minulta edes jotakin oppinut ;). Muista hyvin, kun piti appiukkolle/ukillesi tunnustaa voimasanojesi alkulähde. Huomasin kylläkin, että ukkisi ns. hymyili sisäänpäin.Terveisiä Kuopiosta

  VastaaPoista
 6. Mistä sais tohon koneeseen ohjekirjan kun se ei toimi enään kunnolla?

  VastaaPoista
 7. Mistä saisin Husqvarna 6330 ohjekirjen?

  VastaaPoista
 8. Valitettavasti en tiedä mistä pelkkiä ohjekirjoja saisi. Ehkä käytettyjä koneita välittävissä liikkeissä?

  VastaaPoista
 9. Minun vastaava koneeni on ostettu 1978. Vain kerran se on huollettu. Huoltaja sanoi, ettei näitä juurikaan tarvitse huoltaa, huoltavat tavallaan itse itsensä.Olen ommellut todella paljon, ja kone toimii edelleen moitteettomasti.

  VastaaPoista
 10. Siis, mulle ei nyt selvinnyt, että onko ko Huskua myytävänä? Se näyttää mun vanhalta koneelta Husqvarna 2000, jolla olen ommellut 45 vuotta (!), mutta nyt se päätti lopettaa työt, eikä sitä saatu enää kuntoon.
  Toi 6370 näyttää tismalleen samanlaiselta. Kun löytyisi uusi !

  VastaaPoista
 11. Moi. Naapurin rouvalla on sama kone mutta ei manuaalia. Nyt on säädöt menneet sekaisin eikä simppeliä suoraa tikkiä enää tule. Voitko kertoa missä asennossa mikäkin säädin tulee olla jotta saisi suoraa tikkiä? Kiitoksia jo etukäteen.

  VastaaPoista
 12. Minulla on malli 6270, samannäköinen kuin sinun. Ostin sen joskus 80 luvun alussa. En koskaan ole huoltanut. Nyt se alkoi sekoilemaan. Ei ompele kolmen piston siksakkia, vaan ihan muuta. En tiedä mihin uskallan viedä huoltoon tämän aarteeni, jolla ole paljon ommellut ja tykännyt koneesta tosi paljon.

  VastaaPoista
 13. Tuolla aikaisemmin kerrottiin, että kone sisältää yhden muovisen osan josta kone menee yleensä rikki. Osan hinta 20.
  Itselläni sama kone jo vuodesta 1982 ja kerran huollettu. Kuulemma napinläpitikkaus hoitaa koneen huollon, sitä kannattaa silloin tällöin tehdä. Nyt kone mulla lähdössä huoltoon, ainoastaan peruuttaa..

  VastaaPoista
 14. Käyttöohje:
  http://vikatikki.net/wp-content/uploads/2016/08/husqvarna-viking-6370-manual-fi-web.pdf

  VastaaPoista