torstai 18. marraskuuta 2010

Kalajoet

Minä olen villasukkien suurkuluttaja. Villasukat on jalassa kesät talvet silloin kun sukkia tarvitaan ja kyllähän ne sitten kuluukin. Joko reikiintyvät kantapään ja päkiän kohdalta tai vain yleisesti hiutuvat olemattomiin. Sukkien neulontaan oli siis ryhtyminen.

Kaipasin kaikkien netissä nähtyjen sukkaluomusten jälkeen (esim1 ja esim2) jotain pikkuisen perussukkaa konstikkaampaa.Vaikuttaa vaan siltä että kaikki tosi siistit villasukkaohjeet on aina kirjoitettu jollekin ihmeohuelle ulkomaiden erikoissukkalangalle. Jo ajatus >300m/100g langasta saa varpaat palelemaan ja sormet kramppaamaan. Löysää kun näet neulon niin tarvitsen jo Nalle-langalle 2½ numeron puikot ja toisinaan tuntuu että niissäkin ollaan jo neulomismukavuuden rajoilla. Voi olla tietty joku tekniikkaongelmakin, ehkä mä hosun niillä puikoilla kuin heinämies hangolla? Onkohan jossain saatavilla sellaista neulevalmennusta missä joku asiantuntija tarkastaisi neulomistyylin ja antaisi vinkkejä ja harjoitteita?No kuitenkin, hakusessa oli siis sukkaohje jossa olisi 'sitä jotakin' mutta jonka voisi neuloa ihan tavislangasta. Ja Ravelryn avulla sitten löytyi tämä Kalajoki-sukkien ohje. Ohje on Nalle-langalle ja kuvio on mielestäni yksinkertaisen elegantti.


Tälläiselle kokemattomalle sukan neulojalle näissä uutta olivat neulominen silmukat kolmella puikolla (neljäs puikko kiertää), kantapään tekotapa (en tiedä mikä on nimeltään mutta se koulussa opittu tämä ei ollut) sekä toispuoleiset kärkikavennukset. Kaikki uutuudet oli ohjetta seuraten helppo toteuttaa ja jotenkin yllättävän järkeenkäypiä. Uskon että tuo kolmella puikolla neulominen jopa nopeuttaa työskentelyä merkittävästi koska puikon vaihtamisia tulee vähemmän, niihin kun tuhrautuu aina aikaa. Vahvistamattoman kantapään kestävyys kyllä huolestuttaa ihan jonkin verran kun tietää minkälaiseen kulutukseen nämä sukat ovat joutumassa. Totta puhuen tunsin itseni aika pösilöksi niitä tehdessäni, en vaan saanut pähkäiltyä miten ne ois voinut tehdä vahvistettuna kun olin totutusta poikkeavasta työtavasta, muutenkin niin ymmälläni. Ja eihän ne ois ollu yhtä nätit muunnettuina.

Mukava näitä oli tikutella, aika pitkälle vaan sain neuloa ennen kuin kaavio jäi muistiin ja pystyin lopettamaan ohjeen vilkuilun. Oikeastaan kannattaisi kai neuloa toinen pari nyt samoilla muistamisilla.

Jään keräämään rohkeutta ohuemman sukkalangan ja mutkikkaamman ohjeen kokeilemiseen. Vai kannattaneeko tuo...?

2 kommenttia:

  1. Tosi kauniit sukat, häkellyin aivan! Mukavan yksinkertaiset, ei turhaa kikkailua mutta silti niissä on jotakin... Ootko neuleessa kattonu miten laitat langan sormen/sormien ympäri? Senkin voi tehdä useammalla tavalla, ehkä saisi kireämpää sitä muuttamalla. Itse laitoin pikkurillin ympäri ja sitten kiepsautin etusormen yli kun lanka oli kauhean luirua ettei meinannut saada kunnolla neulottua. Mutta nyt teet samoilla lämpillä toiset sukat kylmään talveen! :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos, ohjeellehan tuo kunnia kuuluu. Tuolta ohje-linkistä löytyy tosiaan suunnittelijan kuvat sukista. On paremmat kuvat kuin noi mun.

    Mun neulomistavat saattaa tosiaan olla hivenen omituiset mutta toisaalta olen aika epäilevä että pystyykö vanha koira muuttamaan temppujaan.

    VastaaPoista