perjantai 21. tammikuuta 2011

Jännä juttu

On se vaan jännä juttu miten päädyin tekemään jotain tavattoman tylsää ja vaivalloista kun nimenomaan uhosin tekeväni jotain jännää ja opettelevani uusia juttuja. No opettavaista tämä kyllä on ja ennestään mulla ei ole mitään käsitystä miten homma pitäisi hoitaa mutta jospa se tästä.Ryhdyin näet puuhailemaan erään joululahjani parissa. Toivoin 'Jokatyypin kaavakirjaa' ja pukki kuuli toiveeni. Kirjasta olen kuullut kommentteja niin puolesta kuin vastaankin. Itse lainasin sen aiemmin kirjastosta ja selailun pohjalta toiveeni esitin. Kirjassa on siis yksinkertaiset kaavat muutamaan perusvaatteeseen ja ohjeet miten kaavoja muuntelemalla ja yksityiskohtia vaihtelemalla saa aikaan useita erilaisia pukimia. Ennestään omistan muutaman kansiollisen erilaisia käsityölehtiä mutta välillä tuntuu ettei niistä vaan tahdo löytyä sellaista mallia kuin itsellä oli mielessä niin tuumailin että Jokatyypin kaavakirjan lähestymistapa voisi olla minulle sopivampi.

Reippaasti kaivoin kaapista rullan kaavapaperia ja pari vanhaa lakanaa koeversioiden ompelua varten ja ei kun taistoon! Kirjan ensimmäinen ja helpoin malli on nimeltään 'leveät housut' ja niiden kaavamuutoksista selvisin uskoakseni melko kivuttomasti; vyötäröä ylemmäs ja lahjetta lyhemmäksi vaan. Uutta kaavaversiota en tosin ole vielä kokeillut mitenkään. Malli kyllä on niin epämääräisen väljä ettei sen kohdalla oikein voi varsinaisesti istuvuudesta puhuakaan.


No seuraavaksi sitten vaihdettiin puuhunpyrkimismenetelmä takaperoiseksi ja kohteeksi valittiin kirjan kuudes ja vaikein malli 'suorat housut'. Niiden kanssa olenkin tässä takunnut useamman illan kun ei se vaan niin helposti aukene minun silmilleni että minkäs muotoinen sitä itse ollaan ja miten se kaava saadaan taipumaan samaan suuntaan.

Kyllä tässä tuntee itsensä välillä typeräksi ja ulkomuodoltaan vaatetusteknisesti haastavaksi. Nyt on kolmas koevedos ommeltuna (kuvassa ensimmäinen) ja lopulta tajusin ainakin yhden kriittisen kohdan ratkaisun. Lahkeiden lyhentämisen ja vyötärön paikoittaisen nostamisen ja paikoittaisen laskemisen lisäksi koko kaavaa piti leventää takakappaleen yläosasta useamalla sentillä ja lisätä muotolaskokset ja vyötärökaitaleen yläreunaa lyhentää ja vaikka mitä muuta. Vielä pitäis keksiä miten takareidestä saisi ylimääräisen väljyyden pois ilman että tilalla ilmestyy tyylittömiä laskoksia pakaran alle(erittäin mielellään saa vinkata jos joku tietää). Tähtäimessä olisi nyt semmoiset farkkumaisesti istuvat stretchpuuvillaiset arkihousut kotioloihin eikä mitkään tyylikkäästi laskeutuvat klassiset leveähkö lahkeiset virkanaisen villakangashousut. Jälkimmäiset olisivat epäilemättä elegantimmat vaan kun ei minulla semmoisille ole mitään käyttöä.

Aika hankalaa tuo sovittelu ja pähkäily kyllä on kun tietoa ja taitoa selvästi puuttuu. Pientä toivoa alkaa kuitenkin herätä niin että ehkä jaksan vielä sen neljännen version vääntää. Vähänkö jännittää! Tuleeks täst mitään?

1 kommentti:

  1. Taita kaavasta ylimääräinen väljyys pois, jos sitä tulee pakaran alle? Eli teet kaavaan laskoksen ja piirrät reunat kulkemaan sulavasti. Silloin housujen kaavasta tulee "pystympi" eli kaava ei mene niin takakenoon. Vaikeuksien kautta voittoon! Ja noi lakanaversiot on hyvä konsti, niitä sanotaan protoiksi ;)
    -S

    VastaaPoista